Revista Alga nº58 - otoño 2007

Sumario
http://revistaliterariaalga.com/

ENRIC VELO


LLUERNES AL CELOBERT"Lluernes al celobert"
Antologia de poesia espiritual femenina
March Editor, Barcelona 2007

V et aquí un magnífic projecte portat a terme per les poetes Teresa Costa-Gramunt i Yaratullah Monturiol les quals aconsegueixen,
amb aquesta antologia, reunir els texts poètics de 18 dones poetes d'escriptura en català i en castellà. Amb una excel·lent traducció dels texts originals d'aquestes últimes al català, per part de la Teresa Costa-Gramunt.

A més a més l'antologia obre els seus continguts mitjançant un breu pròleg escrit per les dues poetes autores de l'antologia, per tal de donar nom als objectius que es proposen i de justificar les imatges poètiques del títol que encapçala aquesta obra.

Els texts de cadascuna de les poetes antologades comte també amb unes meravelloses ilolustracions de dibuixos d'artistes com Conxa Ibáñez, Adelaida Murillo i Carme Riera.

I per arrodonir aquest llibre, que per altre part està dotat d'una magnífica enquadernació i edició, tres són els texts en prosa que el tanquen. El contingut dels quals sondegen el fet de la paraula poètica vinculada a l'espiritualitat, i el caràcter femení de la poesia, des de diverses visions culturals o creences religioses. Els autors dels mateixos són Victoria Cirlot, Halil Bárcena i Òscar Pujol.

La generositat d'aquest projecte poètic rau en que junt a poetes ja consagrades s'afegeixen noms d'unes altres poetes que publiquen per primer cop. I tots els texts tenen com a denominador comú posar de relleu un dels aspectes o vies de la poesia com és l'espiritualitat. Aquest caràcter espiritual s'ha de dir que no en totes les poetes prové de les mateixes fonts o pren el mateix camí. Mentre en algunes d'elles aquesta espiritualitat està vinculada a un determinat sentit religiós o misticisme, en unes altres, l'espiritualitat té un caràcter laic i prové d'un fet bàsicament cultural. I com l'Agustí Colomines, director del Centre Unesco de Catalunya va expressar en la seva presentació a la Llibreria Almirall, en qualsevol dels casos el sentit espiritual que té la poesia en general, és el que destaca i fins i tot pot arribar a sorprendre en un món, el nostre món, tan immers en el consum de les coses materials i en un exagerat culte al cos i les formes visibles.

Però aquest projecte encara no s'ha tancat i properament, mitjançant la mateixa editorial i les mateixes artífexs i continguts, es donarà llum a una altra antologia, però en aquest cas en castellà.

LLUERNES AL CELOBERT: Autores: Teresa Costa-Gramunt i Yaratullah Monturiol. Poetes antologades: Laia de Ahumada, Esther Aure, Jadicha Candela, Mariana Colomer, Teresa Costa-Gramunt, Sara Cubarsí, Rosa Fabregat, Varda Fizsbein, Goya Gutiérrez, Marie-Alice Korinman, Rosa Lentini, María de Luis, Chantal Maillard, Yaratullah Monturiol, Núria Pradas, Columna Torelló i Olga Xirinacs.